Boswandeling in de sneeuw

Op vrijdag had het lange tijd gesneeuwd en was er aan het eind van de middag flink wat gevallen. Een besneeuwd landschap is mooi om te fotograferen, maar helaas moest ik werken en omdat het vroeg donker werd, haalde dat na het werk ook niets meer uit….. 🙁
Dan maar hopen dat de sneeuw nog even bleef liggen. De volgende ochtend lag deze er gelukkig nog en nadat het zonnetje tevoorschijn was gekomen zijn we naar het Bergerbos bij Afferden gereden. Het Bergerbos ligt midden in het Nationaal Park “De Maasduinen”, een bos- en heidegebied in Noord-Limburg.
Door een heldere nacht had het redelijk gevroren en was het die zaterdagochtend ondanks het zonnetje toch nog -7 °C. Een gezond en lekker temperatuurtje voor een boswandeling, met camera natuurlijk. Het was echt genieten vanmorgen….. 🙂

Sneeuw ziet er altijd mooi uit, maar het fotograferen in de sneeuw blijft voor de camera toch lastig. De sneeuw weerkaatst veel licht en door deze reflectie meet de lichtmeter te veel licht. Door dit ‘valse’ licht stopt de camera te vroeg met belichten waardoor de foto onderbelicht wordt. De sneeuw wordt grijs en de foto in zijn geheel te donker. Als oplossing hiervoor gebruik ik belichtingscompensatie. Door een compensatie van bijvoorbeeld +2/3 stop wordt de foto langer belicht wat voldoende kan zijn voor een juiste belichting en dus wit sneeuw. Compenseer je te veel dan kunnen sommige delen van de foto overbelicht raken, waardoor details in de lichtste delen wegvallen.

Groeten,
Bartbergerbos

Deze foto is gemaakt met de Canon 5D mkII met een 24-105mm objectief @ 32mm, iso-200, f/9 en 1/320sec. (klik op de foto voor een grotere versie)